ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ

Μερίδες Συνταγής: 4 

Υλικά:

  • 700 γρ. καλαμαράκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 2 κρεμμυδάκια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4 κουταλιές σούπας μαΐντανό
  • 4 κουταλιές σούπας μάραθο ή άνιθο
  • ½ κούπα ρύζι για πιλάφι ή για γεμιστά
  • ¼ κούπας ούζο
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • οδοντογλυφίδες

 

Εκτέλεση:
  1.  Kαθαρίζουμε τα καλαμαράκια και χωρίζουμε το σώμα από τα πλοκάμια. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το μισό λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Κατόπιν ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, τον άνιθο και τα πλοκάμια και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με ούζο και αφήνουμε να βράσουν για 4 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη φρέσκια ντομάτα ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει, γεμίζουμε τα καλαμαράκια, όχι μέχρι πάνω και κλείνουμε το καθένα με 1 οδοντογλυφίδα. Τη γέμιση που περισσεύει την κρατάμε για το σερβίρισμα.
  3. Περνάμε τις 2 φρέσκιες ντομάτες μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι στο πολυκοπτικό μηχάνημα. Βάζουμε κατόπιν τα καλαμάρια σε μια φαρδιά κατσαρόλα, προσθέτουμε το μείγμα της φρέσκιας ντομάτας, το υπόλοιπο λάδι και 1½ κούπα ζεστό νερό. Τα μισοσκεπάζουμε και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Βγάζουμε τα καλαμαράκια από τη φωτιά, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες, περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε το πιάτο μας με ψιλοκομμένο άνιθο και μαϊντανό.

 

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:
Ενέργεια: 390 kcal
Υδατάνθρακες: 41 γρ.
Πρωτεΐνη: 34 γρ.
Λιπαρά: 11 γρ.
Φυτικές Ίνες: 1.4 γρ.

 

Καλή όρεξη

Δημητρούλης Μάνος, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,

Msc Αθλητικής Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου