ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΜΕ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ ΚΑΙ ΛΩΤΟ

Μερίδες Συνταγής: 5

Υλικά:

200 ml γάλα καρύδας

100 ml κρέμα γάλακτος light

1 κλωναράκι (stick) φυσική βανίλια

40 γρ. Ζάχαρη

1 λωτός

3 φύλλα ζελατίνης

Εκτέλεση

Πανακότα:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα καρύδας, την κρέμα γάλακτος light και τη ζάχαρη. Χαράσουμε το κλωναράκι της βανίλιας με ένα μαχαίρι, αφαιρούμε τους σπόρους, τους ρίχνουμε στο μείγμα του γάλακτος και κατόπιν ρίχνουμε και το κλωναράκι μέσα. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό και όταν τα φύλλα μαλακώσουν τα στραγγίζουμε και τα διαλύουμε σε 3 κουταλάκια καυτό νερό. Παίρνουμε το 1/3 του μείγματος από το γάλα και το ενώνουμε με τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε καλά και ξαναρίχνουμε πίσω στο υπόλοιπο μείγμα.

Ανάβουμε το μάτι και αφήνουμε μέχρι το μείγμα μας να πάρει άλλη μία βράση. Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας, το μοιράζουμε σε φορμάκια σιλικόνης και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες.

Σάλτσα λωτού:

Κόβουμε το λωτό σε μικρά κομμάτια και τον σωτάρουμε με 1 κουταλιά σούπας καστανή ζάχαρη μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια χτυπάμε με ραβδομίξερ χειρός το λωτό προσθέτοντας και όσο καυτό νερό χρειαστεί ώστε να έχουμε την επιθυμητή σύσταση.

Ξεφορμάρουμε την πανακότα και γαρνίρουμε με τη σάλτσα λωτού, φρέσκο δυόσμο και τρίμμα καρύδας (προαιρετικό).

 

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:

Ενέργεια: 178 kcal

Υδατάνθρακες: 23 γρ.

Πρωτεΐνη: 2 γρ.

Λιπαρά: 12.5 γρ.

Δημητρούλης Μάνος, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,

Msc Αθλητικής Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου