ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Μερίδες Συνταγής: 6

Υλικά:

Για τη ζύμη τάρτας:

190 γρ. αλέυρι γ.ο.χ.

90 γρ. Μαργαρίνη

1 αυγό

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

Για τη γέμιση:

200 γρ. Βρασμένο ή ψημένο κοτόπουλο

500 γρ. Φρέσκα μανιτάρια

30 γρ. Regato light

1 ξερό κρεμμύδι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

2 μεγάλα αυγά

250 ml ξινόγαλα (ή 200 γρ. γιαούρτι)

δυόσμο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Για την τάρτα:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και τη μαργαρίνη παγωμένη (κατευθείαν από το ψυγείο).

Με τα χέρια μας τρίβουμε το αλεύρι και τη μαργαρίνη μαζί μέχρι να διαλυθεί τελείως και το μείγμα να πάρει τη μορφή υγρής άμμου.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι, το αυγό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο.

Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε ισόποσα σε 12 μικρά μπαλάκια. Ανοίγουμε τα μπαλάκια σε λεπτά φύλλα και τα τοποθετούμε σε φορμάκια σιλικόνης.

Τρυπάμε τη βάση από τα ταρτάκια με ένα πιρούνι αρκετές φορές για να μη φουσκώσουν και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Στη συνέχεια γεμίζουμε με όσπρια ή ρύζι (τα οποία αποθηκεύουμε και ξαναχρησιμοποιούμε την επόμενη φορά που φτιάχνουμε τάρτα.

Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα όσπρια ή το ρύζι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 5 λεπτά για να φύγει η υγρασία.

Για τη γέμιση:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο και κατόπιν προσθέτουμε τα κομματάκια του ήδη βρασμένου κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το κρύο μείγμα μανιταριών και σίγα σιγά προσθέτουμε το ξινόγαλα ή το γιαούρτι ανακατεύοντας. Τέλος, προσθέτουμε το regato light.

Γεμίζουμε τα προψημένα κελύφη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.

Γαρνίρουμε με φρέσκο δυόσμο προαιρετικά και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!!

Δημητρούλης Μάνος, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,

Msc Αθλητικής Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου