ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΡΟΥΛΙ, ΨΗΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΡΕΒΙΘΙΑ

Μερίδες Συνταγής: 2

Υλικά:
  • 1 μαρούλι
  • 400 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη κομμένη σε κύβους 3 εκατοστών
  • 1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου
  • λίγη σκόνη τσίλι
  • ½ κ.γ. ξερή ρίγανη
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. φιλέτο γαλοπούλας ή κοτόπουλου κομμένο σε κυβάκια
  • 4 κ.σ. βρασμένα ρεβίθια (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. κουκουνάρι
  • 1/2 κ.σ. χυμός λεμόνι
  • 1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
  1. Σε ένα γουδί χτυπάμε καλά τους σπόρους κόλιανδρου. Τοποθετούμε τα κυβάκια κολοκύθας σε ένα ταψί και τα πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το τρίμμα κόλιανδρου, το κύμινο, τη ρίγανη, τη σκόνη τσίλι, τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  2. Ψήνουμε την κολοκύθα για 45-60 λεπτά στους 180 βαθμούς ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Περιστασιακά ανακατεύουμε τους κύβους με προσοχή ώστε να μη διαλυθούν.
  3. Πλένουμε καλά το μαρούλι και το αφήνουμε να στραγγίξει.
  4. Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με 1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  5. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καψαλίζουμε το κουκουνάρι μαζί με τα βρασμένα ρεβίθια προσθέτοντας λίγο κύμινο για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  6. Σε ένα μπολ ή μεγάλο πιάτο βάζουμε τα φύλλα μαρουλιού και προσθέτουμε τα κυβάκια κολοκύθας, τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, το κουκουνάρι με τα ρεβίθια και περιχύνουμε με τη σάλτσα λεμονιού.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:

Ενέργεια: 321 kcal

Υδατάνθρακες: 31 γρ.

Πρωτεΐνη: 18 γρ.

Λιπαρά: 14 γρ.

Φυτικές Ίνες: 3.8 γρ.

Καλή όρεξη!!

 

Δημητρούλης Μάνος, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,

Msc Αθλητικής Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου