Μερίδες Συνταγής: 2
Υλικά:
- 1 μαρούλι
- 400 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη κομμένη σε κύβους 3 εκατοστών
- 1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου
- λίγη σκόνη τσίλι
- ½ κ.γ. ξερή ρίγανη
- ½ κ.γ. κύμινο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. φιλέτο γαλοπούλας ή κοτόπουλου κομμένο σε κυβάκια
- 4 κ.σ. βρασμένα ρεβίθια (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. κουκουνάρι
- 1/2 κ.σ. χυμός λεμόνι
- 1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα γουδί χτυπάμε καλά τους σπόρους κόλιανδρου. Τοποθετούμε τα κυβάκια κολοκύθας σε ένα ταψί και τα πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το τρίμμα κόλιανδρου, το κύμινο, τη ρίγανη, τη σκόνη τσίλι, τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ψήνουμε την κολοκύθα για 45-60 λεπτά στους 180 βαθμούς ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Περιστασιακά ανακατεύουμε τους κύβους με προσοχή ώστε να μη διαλυθούν.
- Πλένουμε καλά το μαρούλι και το αφήνουμε να στραγγίξει.
- Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με 1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καψαλίζουμε το κουκουνάρι μαζί με τα βρασμένα ρεβίθια προσθέτοντας λίγο κύμινο για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Σε ένα μπολ ή μεγάλο πιάτο βάζουμε τα φύλλα μαρουλιού και προσθέτουμε τα κυβάκια κολοκύθας, τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, το κουκουνάρι με τα ρεβίθια και περιχύνουμε με τη σάλτσα λεμονιού.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:
Ενέργεια: 321 kcal
Υδατάνθρακες: 31 γρ.
Πρωτεΐνη: 18 γρ.
Λιπαρά: 14 γρ.
Φυτικές Ίνες: 3.8 γρ.
Καλή όρεξη!!
Δημητρούλης Μάνος, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,
Msc Αθλητικής Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου