ΨΩΜΑΚΙΑ ΝΑΑΝ

Μερίδες Συνταγής: 6

Υλικά:
  • 4 γρ. ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 15 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • 2 κ.σ. παπαρουνόσποροι
  • 125 ml νερό
  • αλάτι
Εκτέλεση:
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε 125 ml ζεστό νερό (χλιάρό όχι καυτό) και προσθέτουμε τη μαγιά και από πάνω τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 15 λεπτά να αφρίσει. Λιώνουμε το βούτυρο. Σε ένα γυάλινο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το λιωμένο βούτρο, το αλάτι, το γιαούρτι και το μείγμα μαγιάς.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ ή με τα χέρια μας και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μία ζύμη λεία, μαλακή και ελαστική.
  3. Ζυμώνουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια για 5 λεπτά και στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ που περιέχει 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο στον πάτο του.
  4. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστή επιφάνεια για περίπου 90 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί.
  5. Όταν ανέβει το ζυμάρι το χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια τα οποία τα ανοίγουμε σε οβάλ σχήμα σε πάχος περίπου μισού εκατοστού.
  6. Στη συνέχεια βάζουμε τα ζυμαράκια σε ένα wok ή αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε και από τις 2 πλευρές σε ψηλή φωτιά μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα και στη συνέχεια σε μέτρια φωτιά για λίγα ακόμα λεπτά για να ψηθούν και μέσα.
  7. Μόλις βγάλετε τα ψωμάκια νάαν από τη φωτιά πασπαλίστε με παπαρουνόσπορο. Τα ψωμάκια νάαν ψήνονται σε ειδικό φούρνο (tandoor), αλλά το ψήσιμο σε wok είναι ότι κοντινότερο για ευκολία στο σπίτι.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:

Ενέργεια: 203 kcal

Υδατάνθρακες: 33.4 γρ.

Πρωτεΐνη: 6 γρ.

Λιπαρά: 6.1 γρ.

Φυτικές Ίνες: 1.2 γρ.

Καλή όρεξη!!

Δημητρούλης Μάνος, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,

Msc Αθλητικής Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου