ΤΑΡΤΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ

 ταρτα ολικης αλεσεως

Υλικά για την τάρτα (8 μερίδες):

60 γρ. Βούτυρο

100 γρ. Αλεύρι ολικής αλέσεως

100 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.

2 κ.σ. παγωμένο νερό

1 αυγό

1 πρέζα αλάτι

Υλικά για τη γεμιση με μήλο:

2 μήλα κομμένα σε φετάκια

2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. μπαλσάμικο

2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

200 γρ. τσένταρ χαμηλών λιπαρών

Υλικά για τη γέμιση με αχλάδι:

2 αχλάδια κομμένα σε φετάκια

2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. μπαλσάμικο

2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

200 γρ. gorgonzola ή κατσικίσιο τυρί

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλο το αλεύρι και το αλάτι και ρίχνουμε το βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια. Με τα χέρια μας τρίβουμε το αλεύρι και το βούτυρο μαζί μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο και το μείγμα να πάρει τη μορφή υγρής άμμου. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και αν χρειαστεί προσθέτουμε και το παγωμένο νερό (εξαρτάται από το μέγεθος του αυγού). Πλάθουμε καλά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο. Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο, την ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο με πάχος περίπου 0,5 εκατοστό. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα προσθέτουμε το μπαλσάμικο, την καστανή ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα κρεμμύδια. Καλύπτουμε την επιφάνεια της τάρτας με καραμελωμένα κρεμμύδια αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκατοστών στις άκρες ώστε να γυρίσει το φύλλο όπως στη φωτογραφία. Προσθέτουμε το τυρί ανάλογα με τη συνταγή που εκτελούμε και στο τέλος προσθέτουμε τα φετάκια φρούτου κυκλικά όπως στη φωτογραφία (μόλις κόψουμε τα φρούτα σε φετάκια τους ρίχνουμε λεμόνι ώστε να μην μαυρίσουν. Στρίβουμε τις άκρες της ζύμης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. 

Διατροφικές πληροφορίες ανά κομμάτι (1/8):

Ενέργεια: 214 kcal

Υδατάνθρακες: 24.3 γρ.

Πρωτεΐνη: 9.6 γρ.

Λιπαρά: 9.8 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: 4.8 γρ.

Φυτικές Ίνες: 2.9 γρ.