HEALTHY SHEPHERD’S PIE

Healthy shepherd’s pie

Υλικά (για 6 μερίδες):

500 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

λίγο σκόρδο σε σκόνη

1 κ.σ ελαιόλαδο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

200 γρ. αποφλοιωμένα ντοματάκια

200 γρ. χυμό ντομάτας

1 κούπα βρασμένο αρακά

1 κούπα βρασμένα ψιλοκομμένα καρότα

1 κούπα καλαμπόκι

2 γλυκοπατάτες

5 γρ. βούτυρο

λίγη κανέλα

μοσχοκάρυδο

λίγο κύμινο

1 χούφτα φρέσκο ή αποξηραμένο θυμάρι

αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. ζάχαρη. Μόλις γυαλίσει προσθέτουμε τον κιμά και τον μαγειρεύουμε μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να πάρει ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε την κανέλα, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τέλος, ρίχνουμε τα ντοματάκιακαι το χυμό ντομάτας και αφήνουμε να σιγοβράσουν εώς ότου απορροφηθούν όλα τα υγρά. Μόλις είναι έτοιμος ο κιμάς προσθέτουμε τα βρασμένα λαχανικά και και ανακατεύουμε. Καθαρίζουμε και βράζουμε τις γλυκοπατάτες μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια με ραβδομίξερ χειρός τις πολτοποιούμε προσθέτωντας το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και φρέσκο ή αποξηραμένο θυμάρι. Σε πυρέξ βάζουμε μία στρώση από το μείγμα κιμά και λαχανικών και μία δεύτερη από πουρέ γλυκοπατάτας που προαιρετικά στρώνουμε με τη βοήθεια ενός κορνέ. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 185 βαθμούς ψήνουμε για 20-25 λεπτά την πίτα μας και όταν είναι έτοιμη αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά πριν την κόψουμε. Γαρνίρουμε με φρέσκο ή αποξηραμένο θυμάρι.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/6 συνταγής

Ενέργεια: 275 kcal

Υδατάνθρακες: 31 γρ.

Πρωτεΐνη: 22 γρ.

Λιπαρά: 7 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: 2.8 γρ.

Φυτικές Ίνες: 5 γρ.