ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΝΙΒΑΤΟ

Χωριατικη τυροπιτα με νιβατό

Υλικά για 16 μερίδες:

400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

800 γρ. αλοιφώμενο φρέσκο τυρί νιβατό Όλυμπος

4 αυγά

4 κ.σ. ελαιόλαδο

120 ml γάλα 1,5%

1 κούπα νερό (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω)

2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο

αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το νερό και πλάθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μια λεία και ομοιόμορφη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μπαλάκια, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Χρησιμοποιούμε τα 5 μπαλάκια για το κάτω φύλλο και τα άλλα 5 για το πάνω φύλλο της πίτας. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τα μπαλάκια σε μέγεθος μιας πίτας από σουβλάκι και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο αλοίφωντας τα ενδιάμεσα με ελάχιστο ελαιόλαδο. Ανοίγουμε τα 5 μπαλάκια δημιουργώντας το κάτω φύλλο, προσέχοντας να γίνει αρκετά λεπτό. Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε το φύλλο σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το τυρί, το γάλα, το δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από το στρωμένο φύλλο, ανοίγουμε το πάνω φύλλο όπως ανοίξαμε και το κάτω και καλύπτουμε την πίτα σχηματίζοντας με το λεπτό φύλλο σούρες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/16 συνταγής)

Ενέργεια: 185 kcal

Υδατάνθρακες: 21.9 γρ.

Πρωτεΐνη: 11 γρ.

Λιπαρά: 6.1 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: 3.5 γρ.

Φυτικές Ίνες: 0.2 γρ.