ΨΩΜΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

ψωμι με σαλτσα ντοματας και βασιλικο

Υλικά για 12 μερίδες:

Για τη σάλτσα ντομάτας

400 γρ. ντοματίνια ή πομοντόρια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ζάχαρη

1 ποτήρι νερό

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

αλάτι & πιπέρι

Για το ψωμί

3- 3½ κούπες αλεύρι γ.ο.χ. (ανάλογα με την πυκνότητα της σάλτσας)

80 ml γάλα 1,5%

1 κ.σ. ζάχαρη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

½ χούφτα βασιλικό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον πελτέ και το νερό και μόλις πάρει μία βράση πολτοποιούμε τη σάλτσα με ραβδομίξερ χειρός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να εξαντληθούν τα υγρά και πάρουμε μια πηχτή σάλτσα.

Ζεσταίνουμε το γάλα (χλιάρό όχι καυτό) σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά ώσπου να αφρίσει το μείγμα. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και τη σάλτσα ντομάτας σε χλιαρή θερμοκρασία και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας 5-6 λεπτά σε αλευρωμένη επιφάνεια. Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπόλ σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί. Σε μακρόστενη φόρμα για κέικ στρώνουμε λαδόκολλα, και ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζουμε πάλι με την πετσέτα και αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσει λίγο ακόμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/12 συνταγής)

Ενέργεια: 122 kcal

Υδατάνθρακες: 25 γρ.

Πρωτεΐνη: 5 γρ.

Λιπαρά: 1.6 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: 0.8 γρ.

Φυτικές Ίνες: 1.9 γρ.