HALLOWEEN RICOTTA

Halloween ricotta

Μερίδες συνταγής: 12

σπιτική ρικότα:

1.5 λίτρο γάλα πλήρες 3.5% (ή 1,5%)

7-8 κ.σ. φυσικός χυμός λεμόνι

αλάτι

μείγμα αποξηραμένων μυρωδικών (ρίγανη, βασιλικός, δυόσμος, ματζουράνα, μπούκοβο, θυμάρι ή ότι έχουμε από αυτά)

Προαιρετικά για επικάλυψη

σκόνη σαφράν ή κουρκουμά

1/2 κούπα τρίμμα ψωμιού ή φρυγανιάς

κοτσάνι από μία πιπεριά

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το φρέσκο γάλα και πριν αυτό βράσει το φέρνουμε σε θερμοκρασία που ίσα που δε μπορούμε να βάλουμε το δάχτυλο μας μέσα, ανακατεύοντας συνεχώς και όχι σε πάρα πολύ υψηλή φωτιά για να μην αρπάξει το γάλα. Τότε προσθέτουμε το λεμόνι, το αλάτι και τα μυρωδικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1/3-1/4 της ισχύος της. Περιμένουμε μέχρι το γάλα να κόψει και να διαχωριστεί το νερό από τα υπόλοιπα συστατικά. Εάν αυτό δε συμβεί στα επόμενα λεπτά, ρίχνουμε λίγες ακόμα κουταλιές λεμόνι. Μόλις διαχωριστούν τα συστατικά από το νερό, σκεπάζουμε ένα σινουά ή σουρωτήρι με μια πετσέτα, βάζουμε μια κατσαρόλα από κάτω, ώστε να συλλέται το νερό και σουρώνουμε το κομμένο γάλα για να κρατήσουμε μόνο τα στερεά τμήματα. Για 15 λεπτά αφήνουμε να φύγουν τα πρώτα πολλά υγρά και στη συνέχεια βάζουμε την πετσέτα με το σουρωτήρι και τη ρικότα μαζί με σκεύος συλλογής του νερού στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Ελέγχουμε μέχρι να στερεοποιηθεί η ρικότα. Μόλις είναι έτοιμη σχηματίζουμε μια μπάλα με τα χέρια μας, φτιάχνυομε ρίγες κολοκύθας με ένα μαχαίρι. Ανακατεύουμε το τρίμμα ψωμιού με τη σκόνη σαφράν ή κουρκουμά για να πάρει το πορτοκαλί χρώμα και επικαλύπτουμε το κεφάλι τυρί και προσθέτουμε το κοτσάνι πιπεριάς τελειοποιώντας την κολοκύθα μας.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:

Ενέργεια: 86 kcal

Υδατάνθρακες: 7.5 γρ.

Πρωτεΐνη: 4.6 γρ.

Λιπαρά: 4.4 γρ.

Φυτικές Ίνες: 2.5 γρ.