ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ ΜΕ ΤΣΙΛΙ

Γλυκοπατατα με τσιλι

Υλικά για 2 μερίδες:

1 μεγάλη γλυκοπατάτα

200 γρ. κιμάς άπαχος μοσχαρίσιος

300 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας

100 γρ. κόκκινα φασόλια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

¼ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο

¼ κ.γ. σκόνη αποξηραμένου σκόρδου

λίγη σκόνη τσίλι ή 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

½ κ.γ. καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα

½ κ.γ. κύμινο

2 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

30 γρ. τυρί light (προαιρετικά)

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τη γλυκοπατάτα και τη βράζουμε με τη φλούδα για 45 λεπτά (ή μέχρι να μαλακώσει). Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Μόλις γυαλίσει προσθέτουμετη ζάχαρη και καραμελώνουμε για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε τον κιμά και τον μαγειρεύουμε μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να πάρει ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε το κύμινο το μπαχάρι, την πάπρικα, το σκόρδο, το τσίλι το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5, ενώ τέλος ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και αφήνουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Μόλις το τσίλι είναι έτοιμο προσθέτουμε τα κόκκινα φασόλια και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε τη γλυκοπατάτα από την κατσαρόλα και την κόβουμε στη μέση. Προσθέτουμε στην κάθε μισή γλυκοπατάτα μερικές κουταλιές τσίλι (αν θέλουμε να προσθέσουμε περισσότερο αφαιρούμε και μέρος της γλυκοπατάτας για να δημιουργήσουμε φωλιά) και ρίχνουμε προαιρετικά λίγο τριμμένο τυρί light. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 10 λεπτά και γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα

Ενέργεια: 303 kcal

Υδατάνθρακες: 31 γρ.

Πρωτεΐνη: 22 γρ.

Λιπαρά: 10.2 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: 3.9 γρ.

Φυτικές Ίνες: 5 γρ.