SCONES ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΕ CRANBERRIES

Scones πορτοκάλι με cranberries

Υλικά για περίπου 16 scones:

Για τα scones

2 1/3 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.

½ κούπα αποξηραμένα cranberries

ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι

4 κ.σ. βούτυρο

5 κ.σ. ζάχαρη

1 αυγό

2 κ.σ. baking powder

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

λίγο αλάτι

Για το γλάσο

3 κ.σ. άχνη ζάχαρη

λίγο από το παραπάνω ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking, τη σόδα και το αλάτι. Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο παγωμένο και με τα χέρια μας το τρίβουμε απαλά ώστε να αναμειχθεί με τα στερεά και να πάρει τη μορφή υγρής άμμου. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού (φυλάμε και πολύ λίγο για το γλάσο), τα cranberries, το αυγό χτυπημένο και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Αφαιρούμε από το ψυγείο και απλώνουμε με τα χέρια μας τη ζύμη στον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού με διάμετρο 20-22 εκ. Έτσι ώστε να έχει πάχος περίπου 1,5 εκ. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο, αφαιρούμε μετά από 1,5 ώρα και με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού κόβουμε πρώτα σε 8 τρίγωνα και στη συνέχεια σε 16 μικρότερα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 16 λεπτά. Αφαιρούμε τα scones από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας με ένα κουτάλι την άχνη ζάχαρη με το το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού που έχουμε κρατήσει (προσθέτουμε όσο χυμό πορτοκαλιού χρειάζεται για να πάρουμε ένα πυχτό γλάσο. Μόλις τα scones κρυώσουν δημιουργούμε λεπτές γραμμές με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή ενός κορνέ.

Διατροφικές πληροφορίες ανά scone

Ενέργεια: 130 kcal

Υδατάνθρακες: 19 γρ.

Πρωτεΐνη: 3 γρ.

Λιπαρά: 4.6 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: 0.6 γρ.

Φυτικές Ίνες: 1.3 γρ.