BURGER ΜΕ ΦΑΚΕΣ BELUGA ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Burger με φακές beluga και μανιτάρια

Yλικά για 5 μερίδες (5 burger):

Για τα μπιφτέκια:

150 γρ. φακές beluga

100 γρ. φρέσκα μανιτάρια

3 κ.σ. μουστάρδα τύπου dijon

1 κούπα τρίμμα ψωμιού ή φρυγανιάς σικάλεως

1 αυγό

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι & πιπέρι

Για τα burger:

5 μικρά ψωμάκια ολικής

3-4 κ.σ. hamburger sauce ή μουστάρδα

2 κούπες ρόκα άγρια ή 10 φύλλα μαρουλιού

1 ντομάτα σε φέτες

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με βραστό νερό (ή ζωμό λαχανικών), ρίχνουμε τις φακές και τις βράζουμε για περίπου 45 λεπτά (ή σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας). Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα μανιτάρια και το θυμάρι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν τα υγρά τους και να τα πιούν. Μόλις τα μανιτάρια ψηθούν απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Σε πολυκοπτικό μηχάνημα αλέθουμε τις φακές, το αυγό, το μείγμα μανιταριών, τη μουστάρδα, το τρίμμα ψωμιού, αλάτι και πιπέρι μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Με βρεγμένα χέρια πλάθουμε 5 μεγάλα μπιφτέκια και ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Εναλλακτικά ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.  Σε κάθε ψωμάκι βάζουμε ενα μπιφτέκι, 2 φέτες ντομάτα, 1 χούφτα ρόκα και λίγη hamburger sauce ή μουστάρδα.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1 burger)

Ενέργεια: 340 kcal

Υδατάνθρακες: 44 γρ.

Πρωτεΐνη: 17.2 γρ.

Λιπαρά: 9.1 γρ.

Κορεσμένα λιπαρά: 2.4 γρ.

Φυτικές Ίνες: 4.6 γρ.