ΦΑΚΟΡΥΖΟ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

Φακορυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια

Yλικά για 4 μερίδες:

200 γρ. φακές

200 γρ. ρύζι μπασμάτι

1,3 λίτρα ζωμό λαχανικών

1 κ.γ. σκόνη κάρυ

½ κ.γ. κύμινο

½ κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι

3 μέτρια κρεμμύδια σε οριζόντιες ροδέλες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

3 κ.σ. μπαλσάμικο

αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με το βραστό ζωμό λαχανικών, ρίχνουμε τις φακές και τις σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για περίπου 25 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, το κάρυ, το κύμινο, πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 35 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο έξτρα ζωμό λαχανικών και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες (όχι ψιλοκομμένα), το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε, τα αφήνουμε να μαλακώσουν σε υψηλή φωτιά για λίγα λεπτά και προσθέτουμε το μπαλσάμικο και τη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμέλωσουν τα κρεμμύδια ανακατεύοντας περιοδικά.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (¼ συνταγής):

Ενέργεια: 342 kcal

Υδατάνθρακες: 52.6 γρ.

Πρωτεΐνη: 15.7 γρ.

Λιπαρά: 8.4 γρ.

Κορεσμένα λιπαρά: 2.3

Φυτικές Ίνες: 8.6 γρ.