BROWNIES ΡΕΒΙΘΙΟΥ

Brownies ρεβιθιού με healthy salted caramel

Υλικά για 12 μερίδες:
Για τα brownies:
400 γρ. βρασμένα και στραγγισμένα ρεβίθια
2 αυγά
1/3 κούπας (35 γρ.) άγλυκο κακάο
80 γρ. ζάχαρη καρύδας (ή καστανή ζάχαρη)
2-4 κ.σ. γάλα καρύδας (ή αμυγδάλου ή ρυζιού)
2 κ.σ. baking powder
40 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτα
1 πρέζα αλάτι

 

Για τη healthy salted caramel
Yλικά 1 βάζο (1 κούπα 240):
60 ml ρόφημα φουντουκιού (ή γάλα 1,5%)
120 γρ. μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου
110 γρ. ταχίνι
2 κ.σ. μελάσα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
ανθός αλατιού (χοντρό αλάτι)

 

Εκτέλεση
Για τα brownies:
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από τις σταγόνες σοκολάτας με ραβδομίξερ χειρός μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Στο τέλος ρίχνουμε και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε με μία μαρίζ. Σε ένα ταψάκι περίπου 20Χ25 εκατοστά τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί, αδειάζουμε μέσα το μείγμα brownie και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 25 λεπτά και στη συνέχεια το κόβουμε σε 12 ίσα τετραγωνάκια.
Για τη healthy salted caramel:
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ρόφημα, το σιρόπι σφενδάμου και το ταχίνι. Μόλις ζεστάνει ανακατεύουμε με σύρμα για 3-4 λεπτά. Μόλις το μείγμα μας γίνει ομοιογενές και έχει γαλακτερή σύσταση και αφού το ταχίνι έχει διαλυθεί τελείως προσθέτουμε τη μελάσα και τη βανίλια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα. Μόλις το μείγμα μας γίνει ξανά ομοιογενές αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την επιθυμητή για εμάς ποσότητα αλατιού και ανακατεύουμε. Βάζουμε σε βαζάκι και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

 

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1 κομμάτι brownie με 1 κ.σ. sauce):
Ενέργεια: 210 kcal
Υδατάνθρακες: 31 γρ.
Πρωτεΐνη: 10.2 γρ.
Λιπαρά: 6.6 γρ.
Κορεσμένα Λιπαρά: 1.2 γρ.
Φυτικές Ίνες: 1.4 γρ.