GLUTEN FREE ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΘΕΜΙΔΕΣ

gluten free μελομακαρονα light

Υλικά για 25 μελομακάρονα:
300 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη που φουσκώνει μόνο του
120 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. baking powder
1 κ,γ, μαγειρική σόδα
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100 ml χυμό πορτοκαλιού
1 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι (προαιρετικά)
1 κ.γ. γαρύφαλλο

30 γρ. τριμμένα καρύδια για γαρνίρισμα

Για το σιρόπι:
200 ml νερό
45 γρ. κρυσταλλική φυτική στέβια
1 κ.σ. μελάσα
1 ξυλάκι κανέλας
3 ξυλάκια γαρύφαλλου
1 φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Βράζουμε το νερό με τη στέβια, προσθέτουμε τα υπόλοιπα συστατικά και αφήνουμε για δέκα λεπτά να σιγοβράσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη μελάσα, ανακατεύομε και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το χυμό και το ξύσμα πορτοκάλι και το λικέρ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και την κανέλα. Ανακατεύουμε τα στερεά με τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια λεία εύπλαστη ζύμη. Χωρίζουμε σε 25 μπαλάκια και φτιάχνουμε μικρά μελομακάρονα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά. Όσο είναι ζεστά τα περνάμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα από το σιρόπι και τοποθετούμε σε πιάτο. Γαρνίρουμε με τριμμένο καρύδι. Προαιρετικά γαρνίρουμε με σοκολάτα στέβια
Διατροφικές πληροφορίες ανά μελομακάρονο ( 1/25 συνταγής)
Ενέργεια: 88.5 kcal
Υδατάνθρακες: 9.2 γρ.
Πρωτεΐνη: 1.3 γρ.
Λιπαρά: 5.6 γρ.
Κορεσμένα Λιπαρά: 0.6 γρ.
Φυτικές Ίνες: 1.1 γρ.