ΣΠΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ

κριτσινια ολικής αλέσεως και καλαμποκιού

Κριτσινια ολικής
Περίπου 20 κριτσινια

Υλικά:
140 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
140 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
60 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. baking powder
λίγο ζαχαρόνερο για να κολλήσει η επικάλυψη
130 γρ. νερό
½ κ.γ. αλάτι
για την επικάλυψη: λιναρόσπορο κοπανιστό, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, σουσάμι και πάστα ελιάς (μπορούμε να τα ψήσουμε και σκέτα)

 

 

Κριτσινια καλαμποκιού

Περίπου 20 κριτσινια
Υλικά:
140 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
140 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. baking powder
λίγο ζαχαρόνερο για να κολλήσει επικάλυψη
130 γρ. Νερό
½ κ.γ. αλάτι
για την επικάλυψη: καλαμποκάλευρο, κολοκυθόσπορο και πάστα ελιάς (μπορούμε να τα ψήσουμε και σκέτα)

Εκτέλεση:
• Ανακατεύουμε όλα τα υλικά (εκτός από αυτά που αφορούν την επικάλυψη) και φτιάχνουμε μια εύπλαστη ζύμη.
• Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια και τα ανοίγουμε με τα δάχτυλα σε μακρόστενα μπαστουνάκια.
• Σε διαφορετικά πιάτα βάζουμε διαφορετικούς σπόρους και σε ένα ακόμα το ζαχαρόνερο.
• Περνάμε πρώτα το κάθε κριτσίνι για δευτερόλεπτα από το ζαχαρόνερο, τινάζουμε την περίσσεια νερού και στη συνέχεια το περνάμε από την επικάλυψη της επιλογής μας καλύπτωντας όλη την επιφάνεια του.
• Για να απλώσουμε την πάστα ελιάς στα κριτσίνια χρησιμοποιούμε πινέλο.
• Τοποθετούμε τα μπαστουνάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
• Μόλις κρυώσουν αποθηκέυουμε σε γυάλινα βάζα.

Διατροφικές πληροφορίες ανά κριτσίνι ολικής:
Ενέργεια: 83 kcal
Υδατάνθρακες: 11.4 γρ.
Πρωτεΐνη: 1.4 γρ.
Λιπαρά: 3.6 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 0.5 γρ.
Φυτικές Ίνες: 1.1 γρ.
Διατροφικές πληροφορίες ανά κριτσίνι καλαμποκιού
Ενέργεια: 82 kcal
Υδατάνθρακες: 13.4 γρ.
Πρωτεΐνη: 1 γρ.
Λιπαρά: 3.1 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 0.4
Φυτικές Ίνες: 1.2 γρ.

Diet tip
Τα σπιτικά κριτσίνια περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και καθόλου συντηρητικά. Λόγω των αγνών τους υλικών η διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με αυτή των συσκευασμένων.