ΣΠΙΤΙΚΗ ΡΙΚΟΤΑ

Σπιτική ρικοτα

Μερίδες συνταγής: 12
σπιτική ρικότα:
1.5 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες 3.5%
7-8 κ.σ. φυσικός χυμός λεμόνι
αλάτι
μείγμα αποξηραμένων μυρωδικών (ρίγανη, βασιλικός, δυόσμος, ματζουράνα, μπούκοβο, θυμάρι ή ότι έχουμε από αυτά)


Εκτέλεση

• Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το φρέσκο γάλα και το φέρνουμε σε θερμοκρασία ώστε να μπορούμε να βάλουμε το δάχτυλο μας μέσα χωρίς να καούμε. Ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά για να μην κολλήσει το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας (προσέχουμε να μη βράσει το γάλα).
• Προσθέτουμε το λεμόνι, το αλάτι και τα μυρωδικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Περιμένουμε μέχρι το γάλα να κόψει και να διαχωριστεί το νερό από το τυρί (αν αυτό δε συμβεί στα επόμενα λεπτά ρίχνουμε λίγες ακόμα κουταλιές λεμόνι).
• Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι σκεπασμένο με γάζα ή πετσέτα πάνω από ένα κατσαρολάκι συλλογής υγρού.
• Στρίβουμε την άκρη της γάζας ή της πετσέτας δημιουργώντας ένα πουγγί και αφήνουμε να στραγγίξουν τα πολλά υγρά για περίπου 15 λεπτά.
• Βάζουμε το σουρωτήρι με τη ρικότα και το σκεύος συλλογής του νερού στο ψυγείο για αρκετές ώρες, ώστε να στερεοποιηθεί η ρικότα.
• Διατηρούμε στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:
Ενέργεια: 86 kcal
Υδατάνθρακες: 7.5 γρ.
Πρωτεΐνη: 4.6 γρ.
Λιπαρά: 4.4 γρ.
Φυτικές Ίνες: 2.5 γρ.