GNOCCHI ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ

Gnocchi γλυκοπατάτας

 

Yλικά για 2 μερίδες:
200 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 κρόκος αυγού
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (& 40 γρ. αλεύρι ρυζιού ή γ.ο.χ. για την επιφάνεια)
25 γρ. παρμεζάνα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. φασκόμηλο
1 κ.σ. βούτυρο ελαφρύ (χαμηλών λιπαρών)
αλάτι & πιπέρι
έξτρα παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Βράζουμε τις γλυκοπατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε και αφήνουμε για λίγο μέχρι να κρυώσουν και να εξατμιστεί μέρος της υγρασίας τους. Με μια σπάτουλα ή μαρίζ σιλικόνης περνάμε τις γλυκοπατάτες από σίτα και παίρνουμε τον πουρέ τους. Στον πουρέ προσθέτουμε τους κρόκους, το αλεύρι, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Πλάθουμε τη ζύμη φτιαχνοντας ένα φραντζολάκι πάχους 1-2 εκ., μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών. Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό, το αλατίζουμε και ρίχνουμε τα gnocchi σε δόσεις, τα οποία μόλις είναι έτοιμα ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Τα απομακρύνουμε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και τα μεταφέρουμε σε μπολ με πάγο και νερό, ώστε να σταματήσει ο βρασμός τους. Μόλις κρυώσουν αρκετά τα μεταφέρουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν και τέλος τα βάζουμε σε ένα σκεύος με ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους μέχρι να επαναλάβουμε τη διαδικασία για όλα τα gnocchi. Σε αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το ελαφρύ βούτυρο, ρίχνουμε το φασκόμηλο, προσθέτουμε τα gnocchi και σοτάρουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/2 συνταγή)
Ενέργεια: 328 kcal
Υδατάνθρακες: 48.9 γρ.
Πρωτεΐνη: 11.1 γρ.
Λιπαρά: 10.9 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 4.7 γρ.
Φυτικές Ίνες: 3.1 γρ.