ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΤΑΡΤΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ

Νηστισιμη ταρτα ολικής

Υλικά για 2 τάρτες (4 μερίδες):
Για τη ζύμη
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
80 ml νερό
40 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. ρίγανη
αλάτι

Για τη γέμιση
4 πομοντόρια
2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια
1 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικου
2 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
1 κούπα ζωμό λαχανικών
1 κ.σ. σουσάμι
λίγο νερό
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:
Για την τάρτα
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια μαζί, προσθέτουμε το λάδι, τη ρίγανη, το αλάτι και το νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε μία λεία ζύμη. Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας για μερικά λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το μέλι, αλάτι, πιπέρι και το μπαλσάμικο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε σταδιακά το ζωμό, προσθέτοντας κάθε φορά που εξατμίζονται τα υγρά και αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια, τα ανοίγουμε σε δύο στρογγυλά φύλλα. Καλύπτουμε την επιφάνεια της τάρτας με κρεμμύδια αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκατοστών στις άκρες ώστε να γυρίσει το φύλλο. Προσθέτουμε τα πομοντόρια σε φέτες, ρίχνουμε αλάτι και ρίγανη. Στρίβουμε τις άκρες της ζύμης όπως στη φωτογραφία, βρέχουμε τις άκρες και προσθέτουμε λίγο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Διατροφικές πληροφορίες ανά ½ τάρτα
Ενέργεια: 356 kcal
Υδατάνθρακες: 54.5 γρ.
Πρωτεΐνη: 7 γρ.
Λιπαρά: 13.6 γρ.
Κορεσμένα Λιπαρά: 1.9 γρ.
Φυτικές Ίνες: 5.6 γρ.