ΠΑΠΑΡΔΕΛΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

Παπαρδελες με σάλτσα μελιτζάνας και ελιάς

Μερίδες Συνταγής: 4

Υλικά
Για τις παπαρδελες
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
3 αυγά
30 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι

Για τη σάλτσα μελιτζάνας και ελιάς
1 μελιτζάνα κομμένη σε μικρά κυβάκια
10 ελιές τύπου καλαμών κομμένες σε ροδέλες
250 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
300 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πάστα ελιάς
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
¼ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
λίγη σκόνη τσίλι ή 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
¼ κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
2 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για τις παπαρδελες

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για αρκετή ώρα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
  • Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με τη βοήθεια της μηχανής για μακαρόνια (ή με πλάστη) την ανοίγουμε προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται, σχηματίζοντας λεπτά φύλλα, τα οποία στη συνέχεια κόβουμε σε πάστα της αρεσκείας μας.
  • Κρεμάμε τα μακαρόνια χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους και τα αφήνουμε να ξεραθούν για αρκετές ώρες.
  • Βράζουμε απευθείας για 2-4 λεπτά ή αποθηκεύουμε σε μεγάλα γυάλινα βάζα για 3-4 ημέρες.

Για τη σάλτσα μελιτζάνας και ελιάς
• Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις μελιτζάνες με το ελαιόλαδο για τουλάχιστον 10 λεπτά.
• Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά να πάρει μία βράση, σκεπάζουμε με ένα καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
• Σερβίρουμε 1½ κούπα μακαρόνια με 5 κουταλιές σούπας σάλτσα μελιτζάνας και γαρνίρουμε με φρέσκο βασιλικό.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:
Ενέργεια: 451 kcal
Υδατάνθρακες: 79.5 γρ.
Πρωτεΐνη: 9.9 γρ.
Λιπαρά: 5.8 γρ.
Κορεσμένα Λιπαρά: 0.9 γρ.
Φυτικές Ίνες: 1.8 γρ.