ΦΑΛΑΦΕΛ

Αραβική με φαλαφελ και χούμους

Υλικά για φαλαφελ
400 γρ. βρασμένα ρεβίθια
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ (και όσο έξτρα χρειαστεί στο πλάσιμο)
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. λάδι καρύδας
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαΐντανό
2 κ.γ. κύμινο
1½ κ.γ. κόλιανδρο
αλάτι και πιπέρι
Υλικά για χούμους
400 γρ. βρασμένα ρεβίθια
40 γρ. ταχίνι
20 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. χυμός λεμόνι
ξύσμα από ½ λεμόνι
λίγη σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα
αλάτι και πιπέρι
λίγο μαΐντανό για γαρνίρισμα

Υλικά για ταμπουλέ
1 κούπα κους κους
1 κούπα καυτό νερό
10-12 ντοματίνια ψιλοκομμένα
1 αγγουράκι ψιλοκομμένο
½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
μαΐντανό και δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
φαλαφελ
• Βάζουμε στο μούλτι όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το μαϊντανό και χτυπάμε για αρκετή ώρα.
• Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε ψιλοκομμένο το μαϊντανό και το αλεύρι. Σχηματίζουμε μικρά κεφτδάκια.
• Βάζουμε ½ κουταλιά σούπας λάδι καρύδας σε αντικολλητικό τηγάνι ή wok και προσθέτουμε τα μισά κεφτεδάκια στο σκεύος σε μέτρια φωτιά γυρίζοντας τα συχνά ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
• Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και τα υπόλοιπα κεφτεδάκια

Χούμους
• Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά εκτός από το μαΐντανό μέχρι το μείγμα να είναι ομοιογενές.
• Γαρνίρουμε με μαΐντανό και έξτρα πάπρικα.

Ταμπουλέ
• Ψιλοκόβουμε τα τοματίνια, το κρεμμύδι, το αγγούρι, το δυόσμο και το μαϊντανό.
• Αναμειγνύουμε το κους κους με το καυτό νερό και αφήνουμε για 5 λεπτά με ανοιχτό καπάκι μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
• Ανακατέβουμε το κους κους με τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα φρέσκα μυρωδικά.
• Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο προαιρετικά
• Σερβίρουμε 1 αραβική πίτα με 4 ρεβιθοκεφτέδες, 2 κ.σ. χούμους, 4 κ.σ. κους κους και γαρνίρουμε με τσίλι σάλτσα της επιλογής μας.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα
Ενέργεια: 452 kcal
Υδατάνθρακες: 42 γρ.
Πρωτεΐνη: 18 γρ.
Λιπαρά: 23 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 7.1
Φυτικές Ίνες: 14.8 γρ.