ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΤΟΡΤΙΓΙΕΣ

σπιτικες τορτιγιες

 

Υλικά (Για 20 πίτες):
3 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
¾ κούπας χλιαρό νερό
60 γρ. σπορέλαιο
2 κ.γ. baking powder
2-3 κ.σ. πουρέ παντζάρι (σελ. ) ή 1 χούφτα σπανάκι φρέσκο (για πράσινο χρώμα)
1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση:
Ζύμη λευκής τορτίγιας
• Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder. Προσθέτουμε το νερό, το σπορέλαιο και το αλάτι. Ζυμώνουμε για αρκετή ώρα μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
• Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μπαλάκια και κρατάμε τη λευκή ως έχει ενώ τα υπόλοιπα 2 τα χρωματίζουμε.
Για τις κόκκινες τορτιγιες
• Ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας μία τρύπα στη μέση της ζύμης, βάζουμε μέσα 1 κ.σ. πουρέ παντζαριού και ζυμώνουμε πολύ καλά προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και εύπλαστη.
• Ανάλογα με την απόχρωση που θέλουμε να αποκτήσει η ζύμη μας προσθέτουμε επιπλέον πουρέ παντζαριού και αλεύρι αντίστοιχα.
Για τις πράσινες τορτιγιες
• Παίρνουμε 1 χούφτα φρέσκο σπανάκι και τη χτυπάμε με ραβδομίξερ χειρός με 2-3 κ.σ. νερό.. Τον πουρέ από σπανάκι που θα φτιάξουμε τον βάζουμε στην τρύπα του λευκού ζυμαριού όπως αναφέραμε και παραπάνω ζυμώνοντας με όσο αλεύρι πάρει μέχρι το ζυμάρι μας να αποκτήσει την ιδανική υφή (η πράσινη χρωστική δεν είναι τόσο έντονη όσο αυτή του παντζαριού γι αυτό θα χρειαστεί περισσότερη υπομονή και δούλεμα στο ζύμωμα).

Όλα τα ζυμάρια που θα φτιάξουμε, προκειμένου να ξεκουραστούν τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο.
• Βγάζουμε τα ζυμάρια από το ψυγείο και τα χωρίζουμε σε μικρότερα μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε αλευρωμένη επιφάνεια με τη βοήθεια ενός πλάστη σε πολύ λεπτές στρογγυλές τορτίγιες.
• Σε αντικολλητικό τηγάνι ή wok χωρίς χρήση λαδιού σε υψηλή φωτιά ψήνουμε τις τορτίγιες για 1 λεπτό από κάθε πλευρά.
• Όσες ψήνουμε τις βάζουμε τη μία πάνω από την άλλη και τις κλείνουμε όλες μαζί σε αλουμινόχαρτο. Έτσι εγκλωβίζονται οι υδρατμοί και οι πίτες μας κρατάνε υγρασία, δεν ξεραίνονται και δεν σπάνε στο τύλιγμα.
• Διατηρούμε στο ψυγείο τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο για μερικές ημέρες.

Διατροφικές πληροφορίες ανά τορτίγια:
Ενέργεια: 102 kcal
Υδατάνθρακες: 14 γρ.
Πρωτεΐνη: 1.9 γρ.
Λιπαρά: 4.1 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 0.6 γρ.
Φυτικές Ίνες: 1 γρ.