ΤΑΡΤΑ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙ

ταρτα ολικης αλέσεως με σταφύλι

Υλικά για 2 τάρτες:

100 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως

100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

45 γρ. βούτυρο αμυγδάλου

1 μεγάλο αυγό 

70ml νερό

1 πρέζα αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:

25 ρώγες κόκκινο σταφύλι

2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. φρέσκο (ή ½ κ.γ. αποξηραμένο) θυμάρι

1½ κ.σ. καστανή ζάχαρη

 

Εκτέλεση:

Για την ταρτα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια, το αλάτι και ρίχνουμε το βούτυρο αμυγδάλου. Με τα χέρια μας τρίβουμε το αλεύρι και το βούτυρο μαζί μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο και το μείγμα να πάρει τη μορφή υγρής άμμου. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Πλάθουμε καλά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο. Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο, την ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο με πάχος περίπου 0,5 εκατοστό. 

Για τη γέμιση

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα προσθέτουμε το θυμάρι, την καστανή ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα κρεμμύδια. Κόβουμε τα σταφύλια στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Καλύπτουμε την επιφάνεια της τάρτας με καραμελωμένα κρεμμύδια αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκατοστών στις άκρες ώστε να γυρίσει το φύλλο όπως στη φωτογραφία. Προσθέτουμε τα φετάκια σταφυλιού και στρίβουμε τις άκρες της ζύμης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Προαιρετικά γαρνίρουμε με έξτρα θυμάρι.

 

Ανά κομμάτι (1/2 ταρτα)

Ενέργεια: 367 kcal

Υδατάνθρακες: 57.1 γρ.

Πρωτεΐνη: 12.9 γρ.

Λιπαρά: 12 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: 4 γρ.

Φυτικές Ίνες: 8.1 γρ.