ΨΗΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Ψητό κουνουπιδι με σάλτσα αμυγδάλου

 

Υλικά για 4 μερίδες:

1 ολόκληρο μέτριο κουνουπίδι

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

3 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 σκελίδα σκόρδο με τη φλούδα

3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

1 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου

1 κ.γ. κουρκουμά

1 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι & πιπέρι

 

Εκτέλεση:

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το κουνουπίδι και αφαιρούμε τα φύλλα του.
  • Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό, τον κουρκουμά, και μόλις πάρει μία βράση βυθίζουμε ολόκληρο το κουνουπίδι και το βράζουμε για 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το κουνουπίδι από το ζωμό, το στραγγίζουμε και το μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος και αφήνουμε το ζωμό στην άκρη.
  • Αλατοπιπερώνουμε το κουνουπίδι, παίρνουμε λίγο από το ζωμό (1/2 κούπα) και τον βάζουμε στο σκεύος, ρίχνοντας και το θυμάρι και το σκόρδο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Τα πρώτα 10 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και άλλα 30 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα .
  • Σε βαθύ μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο αμυγδάλου, προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα για λίγα λεπτά και προσθέτουμε σιγά σιγά 500 ml από το ζωμό. Συνεχίζουμε μέχρι να πάρουμε μια παχύρευστη σάλτσα.
  • Βγάζουμε το κουνουπίδι από το φούρνο και περιχύνουμε με τη σάλτσα αμυγδάλου.

 

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/4 συνταγής)

Ενέργεια: 231 kcal

Υδατάνθρακες: 21 γρ.

Πρωτεΐνη: 8.1 γρ.

Λιπαρά: 8.7 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: 1.8 γρ.

Φυτικές Ίνες: 4.1 γρ.