ΧΟΥΜΟΥΣ

Χουμους κουρκουμά (GF, LF, V)

Υλικά (για 1 μικρό μπολ):

200 γρ. βρασμένα ρεβίθια με τα υγρά τους

χυμό από ½ λεμόνι

λίγο ξύσμα λεμονιού

1½  κ.σ. ταχίνι

½ κ.γ. σκόνη σκόρδου

2 κ.σ. κουρκουμά

60 ml νερό

1 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε πολυκοπτικό μηχάνημα χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι το μείγμα μας να έχει τη σύσταση αλοιφής. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο έξτρα ζωμό από τα βρασμένα ρεβίθια (ή νερό). Γαρνίρουμε με έξτρα κουρκουμά.

Aνά 30 γρ.

Ενέργεια: 45 kcal

Υδατάνθρακες: 5,1 γρ.

Πρωτεΐνη: 2,1 γρ.

Λιπαρά: 2,2 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: 0,3 γρ.

 Φυτικές Ίνες: 2,1 γρ.

 

 

 

 

Χουμους αβοκάντο (GF, LF, V)

Υλικά (για 1 μικρό μπολ):

200 γρ. βρασμένα ρεβίθια με τα υγρά τους

1 ώριμο αβοκάντο καθαρισμένο

χυμό από ½ λεμόνι

λίγο ξύσμα λεμονιού

1½ κ.σ. ταχίνι

1 μικρή χούφτα φρέσκο μαϊντανό

½ κ.γ. σκόνη σκόρδου

¼ κ.γ. κύμινο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Σε πολυκοπτικό μηχάνημα χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι το μείγμα μας να έχει τη σύσταση αλοιφής. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο έξτρα ζωμό από τα βρασμένα ρεβίθια (ή νερό). Γαρνίρουμε με έξτρα φρέσκο μαϊντανό.

Ανά 30 γρ.

Ενέργεια: 62 kcal

Υδατάνθρακες: 5 γρ.

Πρωτεΐνη: 3,8 γρ.

Λιπαρά: 2,8 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: 0,3 γρ.

 Φυτικές Ίνες: 2,1 γρ.

 

 

 

Χουμους παντζαριού (GF, LF, V)

Υλικά (για 1 μικρό μπολ):

200 γρ. βρασμένα ρεβίθια με τα υγρά τους

2 βρασμένοι βολβοί παντζαριού

χυμό από ½ λεμόνι

λίγο ξύσμα λεμονιού

1 ½  κ.σ. ταχίνι

½ κ.γ. σκόνη σκόρδου

¼ κ.γ. κύμινο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

σουσάμι (προαιρετικά)

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε πολυκοπτικό μηχάνημα χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το σουσάμι μέχρι το μείγμα μας να έχει τη σύσταση αλοιφής. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό από τα βρασμένα παντζάρια. Γαρνίρουμε με σουσάμι.

Ανά 30 γρ.

Ενέργεια: 51 kcal

Υδατάνθρακες: 5 γρ.

Πρωτεΐνη: 3,8 γρ.

Λιπαρά: 2,1 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: 0,3 γρ.

 Φυτικές Ίνες: 2,2 γρ.

 

Συνταγές πλούσιες σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλιο & Vit B6