ΦΑΒΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

Βελούδινη, γευστική και άκρως υγιεινή η φάβα συνοδεύει απολαυστικότατα κάθε κυριώς πιάτο μας, ενώ στέκεται και μόνη ως κεντρικό γεύμα στο τραπέζι μας.

Για τη φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια θα χρειαστούμε:

250 γρ. φάβα
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
½ κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. κουρκουμά
650 ml νερό
3 ξερά κρεμμύδια
3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο από κόκκινο κράσι
3 κ.σ. μελάσα ή σιρόπι αγαύης
αλάτι & πιπέρι

100 γρ. ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΟΣΠΡΙΩΝ ΝΤΟΥΡΟΥΝΤΟΥΣ

Εκτέλεση
✅ Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το θυμάρι, τον κουρκουμά και το κύμινο σε μία κατσαρόλα με το 1 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
✅ Ρίχνουμε τη φάβα και το νερό, αλατοπιπερώνουμε, και μόλις τα υλικά πάρουν μία βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 25 περίπου λεπτά, μέχρι η φάβα να μαλακώσει.
✅ Με ραβδομίξερ χειρός πολτοποιούμε τη φάβα έτσι ώστε να πάρει μία βελούδινη και ομοιόμορφη υφή.
✅ Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και σε αντικολλητικό τηγάνι τα σοτάρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι. Μόλις τα κρεμμύδια μαλακώσουν προσθέτουμε τη μελάσα και το μπαλσάμικο και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Σερβίρουμε τη φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τις μπουκιές οσπρίων και απολαμβάνουμε!

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/3 συνταγής):

Ενέργεια: 421 kcal
Υδατάνθρακες: 55 γρ.
Πρωτεΐνη: 21 γρ.
Λιπαρά: 7.3 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 1.7γρ.
Φυτικές Ίνες: 12.8 γρ.