ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΛΩΤΟΥΣ

Μερίδες Συνταγής: 4

Υλικά:

  • 4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
  • 2 λωτοί (500 γρ.)
  • 3 καρότα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα dijon
  • 2 κ.σ. soy sauce
  • ½ κ.γ. μπούκοβο ή λίγη σκόνη τσίλι (προαιρετικά)
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μπούκοβο και το σκόρδο και σωτάρουμε για δύο λεπτά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και καραμελώνουμε για άλλα δύο λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες και τους λωτούς κομμένους σε σχήμα κυδωνιού. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 15 λεπτά και μόλις πάρουν χρώμα τα βγάζουμε απο τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
  3. Στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς να προσθέσουμε λάδι βάζουμε τις μπριζόλες από τη μεριά με το περισσότερο λίπος σε υψηλή φωτιά. Αφήνουμε για 3-4 λεπτά και μετά τις θωρακίζουμε γυρίζοντας τες μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
  4. Βάζουμε τις μπριζόλες μαζί με τους λωτούς τα καρότα και τα κρεμμύδια σε ένα ταψί.Τις αλόιφουμε με ένα πινέλο με τη μουστάρδα και τη σόγια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά και για άλλα 15 στους 180. Τις γυρίζουμε περίπου στο μισό της ώρας για να ψηθούν και απο τις δύο πλευρές.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:

Ενέργεια: 387 kcal

Υδατάνθρακες: 18 γρ.

Πρωτεΐνη: 31 γρ.

Λιπαρά: 21 γρ.

Φυτικές Ίνες: 1.6 γρ.

Καλή όρεξη!!

Δημητρούλης Μάνος, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,
Msc Αθλητικής Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου