Η μόδα των τελευταίων ετών ονομάζεται διατροφή ελεύθερη γλουτένης. Ποιοι πρέπει όμως να κάνουν διατροφή ελεύθερη γλουτένης;
Η ασθένεια που ονομάζεται κοιλιοκάκη βρίσκεται σε έξαρση και φαίνεται ότι εκτός από αυτούς που πάσχουν από κοιλιοκάκη και πολλά υγιή άτομα θεωρούν σκόπιμο να χρησιμοποιούν προϊόντα ελεύθερα γλουτένης.
Έχει κάποιο όφελος στην υγεία και την ευεξία μας η διατροφή ελεύθερη γλουτένης;
Σε πολλές χώρες ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης έχει αυξηθεί. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι στις ΗΠΑ 5 φορές περισσότερα άτομα έχουν κοιλιοκάκη σε σχέση με τη δεκαετία του 50. Τα άτομα που πάσχουν από την πάθηση αυτή αδυνατούν να μεταβολίσουν σωστά τη γλουτένη. Λόγω του αυξημένου πλέον επιπολασμού της κοιλιοκάκης, η σήμανση τροφίμων περιλαμβάνει πληροφορίες για την ύπαρξη ή όχι γλουτένης στα περισσότερα συσκευασμένα προϊόντα, ενώ υπάρχει πλέον αφθονία σε προϊόντα ελεύθερα γλουτένης.
Ανεξάρτητα με το αν κάποιος μπορεί να μεταβολίσει τη γλουτένη φυσιολογικά πρέπει να αποφεύγει την πρόσληψη της για λόγους απώλειας βάρους, υγείας και ευεξίας;
Υπάρχουν πολλών τύπων διατροφές και δίαιτες που προτείνουν ότι η διακοπή της πρόσληψης γλουτένης είναι ένα σημαντικό βήμα για την υγεία. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι σε άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν υπάρχει λόγος πλήρους αποφυγής της γλουτένης. Η κατάρτιση προγράμματος χωρίς γλουτένη δεν είναι εύκολη αφενός, αφετέρου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βοηθήσει στη βελτίωση της ευεξίας.
Η διατροφή ελεύθερη γλουτένης δεν περιέχει καθόλου την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και σε άλλα δημητριακά.
Πολλοί ρωτάνε πώς μπορούν να καταλάβουν ότι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Άτομα με την εν λόγω δυσανεξία μετά από κατανάλωση αμυλούχων προϊόντων που περιέχουν γλουτένη έχουν σοβαρές διαταραχές στη γαστρεντερική οδό. Όμως υπάρχουν και άτομα που πιθανώς έχουν σε κάποιο βαθμό δυσανοχή στη γλουτένη και τα συμπτώματα τους δεν είναι τόσο έντονα, με αποτέλεσμα να μην έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει δυσανοχή. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει η καλύτερη λύση της αιματολογικής εξέτασης και της βιοψίας που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ειδικό γαστρεντερολόγο. Έχετε υπόψιν ότι η ευαισθησία στη γλουτένη φαίνεται μόνο ενώ καταναλώνονται προϊόντα που την περιέχουν. Γι’ αυτό μην κάνετε την εξέταση εάν εφαρμόζετε διατροφή ελεύθερη γλουτένης.
Πλεονεκτήματα
- Άτομα που έχουν ευαισθησία θα απαλλαχθούν από τα συμπτώματα.
- Δίνεται η ευκαιρία κατανάλωσης κάποιων πολύ ωφέλιμων τροφίμων που είναι ελεύθερα γλουτένης, όπως η κινόα, το ρύζι και το κεχρί.
Μειονεκτήματα
- Υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα στα σιτηρά.
- Τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης είναι συσκευασμένα, επεξεργασμένα και μπορεί να περιέχουν πολλά συντηρητικά και πρόσθετες ύλες.
- Εάν προσπαθείτε να χάσετε κιλά δεν είναι απαραίτητο ότι η αποφυγή της γλουτένης θα σας βοηθήσει, καθώς ο περιορισμός της γλουτένης δε συνεπάγεται και περιορισμό υδατανθράκων.