Το εντερικο μικροβιωμα είναι μια σύνθετη κοινότητα μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων. Αποτελείται από χιλιάδες μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων και των ιών που αποικίζουν το πεπτικό σύστημα αμέσως μετά τη γέννηση. Το τελευταίο διάστημα, το μικροβιωμα του εντέρου έχει απασχολήσει αρκετά την επιστημονική κοινότητα, με όλο και περισσότερες έρευνες να εξετάζουν τη συσχέτισή του με διάφορες πτυχές της υγείας, όπως τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα αλλά και την καρδιαγγειακή υγεία.
Πώς διαμορφώνεται το εντερικό μικροβίωμα;
Η διαμόρφωση του μικροβιώματος του βρέφους ξεκινά άμεσα μετά τη γέννηση, καθώς προσαρμόζεται στη μεταβαλλόμενη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών. Επηρεάζεται μάλιστα από το μητρικό γάλα αλλά και την εισαγωγή των στερεών τροφών αργότερα. Καθώς μεγαλώνουμε, το εντερικο μικροβιωμα αρχίζει να διαφοροποιείται, που σημαίνει ότι αρχίζει να περιέχει πολλούς διαφορετικούς τύπους μικροβιακών ειδών. Η υψηλή ποικιλότητα του μικροβιώματος θεωρείται καλή για την υγεία! Φυσικά, η σύνθεση και η λειτουργία του μετέπειτα, δηλαδή το πόσοι και ποιοι μικροοργανισμοί κατοικούν εκεί, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Τέτοιοι είναι διάφορα γονίδια, η διατροφή, η ηλικία, ο τρόπος γέννησης και τα αντιβιοτικά που λαμβάνονται κατά καιρούς.
Πώς επηρεάζει η διατροφή το εντερικο μικροβιωμα;
Συγκεκριμένα η διατροφή παίζει ουσιαστικό ρόλο στο μικροβίωμα του εντέρου και μπορεί να το επηρεάσει είτε θετικά, είτε αρνητικά. Για παράδειγμα, μία χορτοφαγική δίαιτα έχει φανεί ότι συμβάλλει στην καλή υγεία και την ποικιλία των ειδών του μικροβιώματος, ενώ η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών φαίνεται να βοηθά τη διατήρηση της ακεραιότητας της λειτουργίας του φραγμού του βλεννογόνου του εντέρου. Από την άλλη πλευρά, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και λίπη, που συνηθίζεται στην Ευρώπη, έχει συσχετιστεί με αύξηση διαφορετικών ειδών βακτηρίων, λιγότερο ευεργετικών για την υγεία.
Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το εντερικό μας μικροβίωμα;
Η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη φαίνεται να συμβάλλει στην καλύτερη υγεία του εντέρου. Επιπλέον, θετικά επηρεάζει το μικροβιωμα μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες όπως αναφέρθηκε. Δηλαδή μια διατροφή που περιέχει ποικιλία από δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά! Μελέτες ακόμα έχουν δείξει θετική συσχέτιση του μικροβιώματος με προϊόντα ζύμωσης, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε προβιοτικά.
Μήτσια Γιάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Δείτε επίσης
Δείτε στο Youtube
Δείτε επίσης
Βιωσιμη διατροφη Τα συστήματα παραγωγής τροφίμων που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα
Συσκευασμενα Τροφιμα Τα συσκευασμενα τροφιμα έχουν ομολογουμένως κατακλείσει την διατροφή
Σύσταση σε μακροθρεπτικά συστατικά Η πλέον γνωστή σε όλους, κετογονικη