ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί μια πάθηση η οποία βρίσκεται σε έξαρση τα ταλευταία έτη με τον επιπολασμό της στο γενικό πληθυσμό να αυξάνεται διαρκώς. Η παθολογία πίσω από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η περιοδική ακούσια χαλάρωση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα που συνδέει το στομάχι με τον οισοφάγο με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση των περιεχομένων του στομάχου μεταξύ οισοφάγου και στομαχιού. Ο οισοφάγος είναι ο σωλήνας διαμέσου του οποίου η τροφή μεταφέρεται από το στόμα στο στομάχι για την πραγματοποίηση της πέψης. Ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας είναι ένας δακτύλιος ο οποίος υπο φυσιολογικές συνθήκες επιτρέπει τη ροή της τροφής μόνο από τον οισοφάγο προς το στομάχι και όχι αντίστροφα.

[highlight]Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται με πόνο, τσούξιμο και αίσθημα καψίματος στο στήθος και το λαιμό, ενώ μπορεί η γεύση των περιεχομένων του στομάχου (γαστρικά υγρά και τροφή) να φτάσει μέχρι και τη στοματική κοιλότητα.[/highlight]

Εκδηλώνεται σε άτομα διαφόρων ηλικιών και εμφανίζεται συνήθως πάνω από 2 φορές/ εβδ. Από μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες φάνηκε ότι ένας στους τέσσερις Αμερικάνους παρουσιάζει συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με το 7% του γενικού πληθυσμού να γνωρίζει ότι πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Συχνά εμφανιζόμενα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι και η δυσκολία στην κατάποση και η δυσκολία στην αναπνοή και ο βήχας μετά την κατανάλωση γεύματος.

Συχνά η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επιχειρείται να καταπολεμηθεί με φάρμακα ανακούφισης του στομάχου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τα άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πρέπει να αποφεύγουν τις όξινες τροφές και τα όξινα ποτά, όπως τα εσπεριδοειδή, τα κρεμμύδια και ο καφές ενώ η αποφυγή του καπνίσματος συμβάλλει στην απουσία συμπτωμάτων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επιπλέον, η σοκολάτα πρέπει να αποφεύγεται, όπως και τα πολύ λιπαρά φαγητά και γενικά τα μεγάλα σε ποσότητα γεύματα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια κατάσταση, της οποίας η οξύτητα εξαρτάται και από το άγχος αν και η υιοθέτηση των παραπάνω συστάσεων σε γενικές γραμμές μειώνει πολύ τη συχνότητα και τη σφοδρότητα των συμπτωμάτων.

[highlight]Ακολουθεί μια λίστα από τροφές που έχει αποδειχθεί ότι επιβαρύνουν ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση:[/highlight]

  • Εσπεριδοειδή φρούτα
  • Σοκολάτα
  • Καφές και ροφήματα με καφεΐνη
  • Αλκοολούχα ποτά
  • Τηγανιτά τρόφιμα
  • Πολύ λιπαρά τρόφιμα
  • Κρεμμύδι και σκόρδο
  • Τροφές με γεύση ή άρωμα μέντας
  • Πικάντικα φαγητά
  • Τομάτα και κοκκινιστά φαγητά
  • Πίτσα και τσίλι

Δημητρούλης Μάνος, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,
Msc Αθλητικής Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Dietstories 2009

Δείτε επίσης

Γνωρίζεις τη Διαφορά Μεταξύ των Ενδείξεων «Ανάλωση έως» και «Ανάλωση

Το εντερικο μικροβιωμα είναι μια σύνθετη κοινότητα μικροοργανισμών που ζουν

Βιωσιμη διατροφη Τα συστήματα παραγωγής τροφίμων που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα