ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ, ΤΑ ΚΑΛΑ, ΤΑ ΚΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΙΣΤΑ

Κάνουμε συζήτηση συχνά για τα καλά και τα καλά λιπαρά. Τι εννοούμε με αυτό; 

 

Ποιες είναι οι κατηγορίες που χωρίζονται τα λιπαρά οξέα;

Ξεκινώντας να επισημάνουμε ότι τα καλά λιπαρά είναι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα, ενώ τα κορεσμένα λιπαρά είναι τα βλαβερά το οποία πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Τα trans λιπαρά από την άλλη είναι πολύ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία καθώς αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγονται. Αυξημένα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγεικών παθήσεων και άλλων επιπλοκών υγείας όπως η ανακοπή. Συνεπώς, πρέπει να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα στη διατροφή μας περιέχουν ποια λιπαρά οξέα.

 

Ένα απλό tip είναι ότι τα λιπαρά τα οποία σε θερμοκρασία δωματίου είναι σε υγρή ή σε παχύρευστη μορφή (έλαια) είναι κατά κανόνα πλεονεκτικότερα από τα λιπαρά που σε αντίστοιχες συνθήκες είναι στερεά ή ημιστερεά (βούτυρο, μαργαρίνη).

 

Πιο συγκεκριμένα:

Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

Καλές πηγές είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.

Tip: προσθέστε αβοκάντο στο τοστ ή το σάντουιτς σας, βάζετε ελαιόλαδο στις σαλάτες σας και προσθέστε κανόλα στα δημητριακά σας.

 

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ω-6 και τα ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε αφθονία στα φυτικά έλαια με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από εμάς να επιτυγχάνουν τις συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις. Τα ω-3 λιπαρά οξέα από την άλλη είναι πιο δυσεύρετα. Καλές πηγές τους είναι τα ψάρια και κυρίως τα μεγάλα (σολομός, τόνος), ο λιναρόσπορος, κάποια θαλασσινά και τα καρύδια.

Tip: χρησιμοποιήστε μια χούφτα καρύδια σαν ενδιάμεσο σνακ, προσθέστε λιναρόσπορο στο γιαούρτι, το γάλα ή το ψωμί με μέλι που τρώτε. Προσθέστε σολομό στο σάντουιτς ή την αραβική πίτα.

 

Κορεσμένα λιπαρά οξέα

Το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, το βούτυρο, τα τυριά, τα έτοιμα συσκευασμένα σνακς και γλυκίσματα και τα τηγανιτά προϊόντα περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.

Tip: Καταναλώστε κόκκινο κρέας 1 φορά το δεκαήμερο, μην ψωνίζεται αλλαντικά στο σπίτι και προτιμήστε το μαγείρεμα σε αντικολλητικά σκεύη χωρίς λάδι.

 

Trans λιπαρά οξέα

Είναι προϊόν της προσθήκης υδρογόνου σε φυτικά έλαια, με σκοπό τη μακροπρόθεσμη συντήρηση των συσκευασμένων προϊόντων. Τα trans λιπαρά οξέα βρίσκονται λοιπόν σε ποικιλία συσκευασμένων προϊόντων, όπως τα πατατάκια, τα κρουασάν και άλλα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, τα μπισκότα και άλλα γλυκίσματα, τα κράκερς και άλλα αλμυρά σνακ.

Tip: Ελέγχετε τη σήμανση τροφίμων στις συσκευασίες για την περιεκτικότητα των τροφίμων σε trans λιπαρά. Τρόφιμα με περιεκτικότητα πάνω από 0,5 γρ. trans λιπαρών ανά μερίδα καλό είναι να αποφεύγονται.

 

Συμπερασματικά, οφείλουμε πλέον να είμαστε ενημερωμένοι καταναλωτές, εκπαιδευμένοι στη σήμανση τροφίμων. Προσέχοντας λοιπόν τις συσκευασίες προσπαθούμε να προσλαμβάνουμε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, με έμφαση στα ω-3, αποφεύγοντας τρόφιμα με αυξημένη συγκέντρωση σε κορεσμένα και ειδικά σε trans λιπαρά οξέα.

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ
Dietstories:
No sugar challenge
Δείτε επίσης
Δείτε στο Youtube

Δείτε επίσης

Γνωρίζεις τη Διαφορά Μεταξύ των Ενδείξεων «Ανάλωση έως» και «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»; Όταν αγοράζουμε προσυσκευασμένα τρόφιμα, οι ετικέτες

Το εντερικο μικροβιωμα είναι μια σύνθετη κοινότητα μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων. Αποτελείται από

Βιωσιμη διατροφη Τα συστήματα παραγωγής τροφίμων που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα είναι πλέον σαφές ότι είναι από τα πλέον επιζήμια για

Καλάθι
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.
Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε αυτό που θέλετε.