ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΣΕ ΦΟΥΡΝΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ

Μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει γίνει πλέον απαραίτητη συσκευή σε κάθε νοικοκυριό. Όλο και συχνότερα χρησιμοποιείται για μαγείρεμα ή ξεπάγωμα προϊόντων κυρίως λόγω της ευκολίας και της οικονομίας χρόνου που προσφέρει. Ένας φούρνος μικροκυμάτων εκπέμπει μικροκύματα με αποτέλεσμα τα μόρια των τροφίμων να πάλλονται, προκαλώντας τη θέρμανση των τροφών. Αύτη η αύξηση της θερμοκρασίας είναι συνήθως αρκετή για να σκοτώσει τα βακτήρια που υπάρχουν στα τρόφιμα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί.

Συχνά όταν ψήνετε κάποιο φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων θα παρατηρείτε ότι υπάρχουν σημεία τα οποία δεν είναι τόσο ζεστά όσο κάποια άλλα. Σε αυτά τα σημεία που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά μπορεί να υπάρχουν βακτήρια που δεν έχουν αποδομηθεί. Η καλύτερη λύση είναι να τεμαχίζεται σε πολλά μικρά κομμάτια το τρόφιμο έτσι ώστε η ακτινοβολία των μικροκυμάτων να φτάνει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία του φαγητού. Επίσης, είναι σωστό να τοποθετείται τα πιο μεγάλα (χοντρά) κομμάτια της τροφής στο εξωτερικό μέρος του πιάτου και τα πιο μικρά στο κέντρο του πιάτου, καθώς πάντα το εξωτερικό μέρος δέχεται μεγαλύτερη ακτινοβολία. Επιπλέον, αν καλύπτετε το φαγητό με ειδικό χαρτί κουζίνας ή ειδικό για μικροκύματα σκέπασμα, βοηθάτε στον εγκλωβισμό μεγαλύτερης ποσότητας θερμότητας κοντά στο φαγητό που μαγειρεύετε. Μπορείτε να ψήσετε σε αντικολλητικό σκεύος για κάποια λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία το φαγητό σας πριν το βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή αντίστροφα να χρησιμοποιείστε το σκεύος για κάποια λεπτά μετά το πέρασμα από το φούρνο μικροκυμάτων. Κατά αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται καλύτερο ψήσιμο σε ολόκληρη τη μάζα του φαγητού. Τέλος, αφού απομακρύνεται το γεύμα σας από το φούρνο μικροκυμάτων μπορείτε να το αφήσετε για λίγα λεπτά πριν το καταναλώσετε. Το φαγητό συνεχίζει να θερμαίνεται και έτσι οι πιθανότητες θανάτωσης όλων των βακτηρίων αυξάνονται.

Πάντα θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι το σκεύος στο οποίο τοποθετείτε την τροφή σας στο φούρνο μικροκυμάτων είναι κατάλληλο καθώς σε άλλη περίπτωση μπορεί να λιώσει και να επιμολύνει με βλαβερές ουσίες το γεύμα σας. Τα πιο ασφαλή σκεύη είναι τα γυάλινα και τα κεραμικά. Πότε μην τοποθετείτε στο φούρνο μικροκυμάτων αλουμινόχαρτο, πλαστικά πιάτα ή πλαστικά και χάρτινα περιτυλίγματα.

Αναφορικά με τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, ο φούρνος μικροκυμάτων δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά να καταστρέφει τη σύσταση των τροφίμων και δε φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερη μείωση της περιεκτικότητας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σχέση με αυτή που προκαλείται  από το ψήσιμο στο φούρνο. Συμπερασματικά, η παρασκευή γεύματος ή το ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων δε μειώνει τη θρεπτική αξία των τροφίμων.

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ
Dietstories:
No sugar challenge
Δείτε επίσης
Δείτε στο Youtube

Δείτε επίσης

Γνωρίζεις τη Διαφορά Μεταξύ των Ενδείξεων «Ανάλωση έως» και «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»; Όταν αγοράζουμε προσυσκευασμένα τρόφιμα, οι ετικέτες

Το εντερικο μικροβιωμα είναι μια σύνθετη κοινότητα μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων. Αποτελείται από

Βιωσιμη διατροφη Τα συστήματα παραγωγής τροφίμων που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα είναι πλέον σαφές ότι είναι από τα πλέον επιζήμια για

Καλάθι
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.
Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε αυτό που θέλετε.