Μανιταροσουπα
Υλικά για 6 μερίδες:
900 γρ. μανιτάρια λευκά
2 κούπες γάλα 1,5%
4 κούπες ζωμό κότας (ή λαχανικών)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.σ. βούτυρο
1½ κ.σ. αποξηραμένο θυμάρι
1 κ.σ. ζάχαρη
40 ml κονιάκ
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (ή κατσαρόλα) σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το βούτυρο και το θυμάρι μέχρι να γυαλίσουν. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια σε λεπτά φετάκια και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους (κρατάμε λίγα για το τελικό γαρνίρισμα). Σβήνουμε με το κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το αλεύρι, φροντίζοντας να καλύψει όλα τα μανιτάρια. Σταδιακά ρίχνουμε το γάλα και το ζωμό και μόλις πάρουν μία βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε από το τηγάνι μας περίπου το μισό μείγμα και πολτοποιούμε το υπόλοιπο με ραβδομίξερ χειρός. Ξαναρίχνουμε στο τηγάνι και το μείγμα που αφαιρέσαμε και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και γαρνίσουμε με έξτρα μανιτάρια και θυμάρι.
Διατροφικές πληροφορίες μερίδα
Ενέργεια: 210 kcal
Υδατάνθρακες: 28 γρ.
Πρωτεΐνη: 6.2 γρ.
Λιπαρά: 9.1 γρ.
Κορεσμένα Λιπαρά: 4.6 γρ.