σουβλακι με κεφτεδάκια κοτόπουλου και sauce γιαουρτιού
Υλικά για 6 μερίδες
Για τα κεφτεδάκια κοτόπουλου:
650 γρ. κιμάς κοτόπουλου
4 φέτες ψωμιού
1 αυγό
1 πιπεριά κόκκινη ή φλωρίνης ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο
70 ml ημίπαχο φρέσκο γάλα
λίγη σκόνη σκόρδου
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
½ κ.γ. πάπρικα
½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
λίγο φρέσκο θυμάρι προαιρετικά
αλάτι & πιπέρι
λίγο φρέσκο μαΐντανό για το σερβίρισμα
Για τη sauce γιουρτιού:
1 κεσεδάκι γιαούρτι 1-2%
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.σ. κέτσαπ
½ κ.γ. αλάτι
Για τα σουβλάκια:
6 πίτες για σουβλάκι αλάδωτες
1 ντομάτα σε φέτες
1 κρεμμύδι σε φέτες
Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό σκεύος βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε την πιπεριά, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Μόλις τα λαχανικά πάρουν χρώμα προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα καραμελώνουμε για μερικά λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, το σκόρδο, λίγο φρέσκο θυμάρι, λίγη καπνιστή πάπρικα, αλάτι και αφήνουμε για λίγο ακόμα. Μόλις μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά τα απομακρύνουμε από τη φωτιά και τα βάζουμε στην άκρη. Σε πολυκοπτικό μηχάνημα αλέθουμε το ψωμί, πάπρικα γλυκιά και καπνιστή, λίγο πιπέρι και αλάτι. Ανακατευουμε τον ωμό κιμά με τα ψημμένα λαχανικά και το μείγμα ψωμιού σε ένα μπολ και στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και φτιάχνουμε 18-20 περίπου κεφτεδάκια κοτόπουλου. Ψήνουμε καλά και από όλες τις πλευρές σε αντικολλητικό σκεύος χρησιμοποιώντας προαιρετικά ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα ή ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 22 λεπτά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη sauce. Τυλίγουμε τα σουβλάκια και γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1 πίτα με 3 κεφτεδάκια κοτόπουλου)
Ενέργεια: 343 kcal
Υδατάνθρακες: 48 γρ.
Πρωτεΐνη: 21.2 γρ.
Λιπαρά: 7.1 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 1.9 γρ.