«ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ» ΚΑΙ «ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»

Γνωρίζεις τη Διαφορά Μεταξύ των Ενδείξεων «Ανάλωση έως» και «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»;

Όταν αγοράζουμε προσυσκευασμένα τρόφιμα, οι ετικέτες τους περιέχουν σημαντικές πληροφορίες για την ασφάλεια και την ποιότητα τους. Μία από αυτές είναι η διάρκεια ζωής του προϊόντος, η οποία συναντάται με δύο διαφορετικούς τρόπους: «Ανάλωση έως» ή «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από». Αλλά ποια είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ενδείξεων; Ας δούμε τι σημαίνουν και πώς πρέπει να τις διαχειριζόμαστε.

Η Ένδειξη «Ανάλωση έως»

Η ένδειξη «Ανάλωση έως» αναφέρεται στην ασφάλεια των τροφίμων. Πρόκειται για μια σημαντική πληροφορία για εμάς τους καταναλωτές καθώς υποδεικνύει την ακριβή ημερομηνία μέχρι την οποία το τρόφιμο είναι ασφαλές για κατανάλωση. Μετά την ημερομηνία αυτή, το τρόφιμο μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλές και ενδέχεται να προκαλέσει τροφικές διαταραχές ή άλλα δυσάρεστα συμπτώματα. Αυτή η ένδειξη συναντάται κυρίως σε νωπά, ευαλλοίωτα τρόφιμα όπως: ψάρια, κρέας, σαλάτες και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η Ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»

Αντίθετα, η ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» σχετίζεται με την ποιότητα των τροφίμων. Δηλώνει την ημερομηνία μέχρι την οποία το τρόφιμο διατηρεί την καλύτερη ποιότητα, αλλά δεν είναι απαραίτητο να το πετάξετε αμέσως μετά την ημερομηνία αυτή. Το τρόφιμο θα παραμείνει ασφαλές για κατανάλωση και μετά την ημερομηνία αυτή, εφόσον τηρούνται οι οδηγίες αποθήκευσης και η συσκευασία δεν έχει υποστεί φθορές. Ωστόσο, μπορεί να έχει χάσει μέρος της γεύσης, της υφής ή της τραγανότητας του.

Αυτή η ένδειξη συναντάται σε τρόφιμα όπως μακαρόνια, παξιμάδια, κονσέρβες και άλλα προϊόντα με μακρύ χρόνο ζωής. Επομένως, δεν χρειάζεται να πετάξετε αυτά τα προϊόντα μόλις περάσει η ημερομηνία, μειώνοντας έτσι την άσκοπη σπατάλη τροφίμων που αποτελεί πρόβλημα παγκόσμιας κλίμακας.

Οικολογικό και Οικονομικό Όφελος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι έως και το 10% των 88 εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων τροφίμων που παράγονται ετησίως στην ΕΕ συνδέεται με την επισήμανση της ημερομηνίας. Το να κατανοούμε σωστά αυτές τις ενδείξεις και να χειριζόμαστε ορθά τα τρόφιμά μας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα επωφελούμαστε και οικονομικά. Εκπαιδευόμαστε λοιπόν για να αποφύγουμε την άσκοπη σπατάλη τροφίμων, προστατεύοντας τόσο τον πλανήτη όσο και την τσέπη μας!

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ετικέτες των τροφίμων αλλά και την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και φαγητού στην ιστοσελίδα της καμπάνιας Safe2EatEU. Η καμπάνια, που πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), έχει ως στόχο να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη και για το πώς μπορούμε να λαμβάνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το ποια τρόφιμα επιλέγουμε, πώς να τα καταναλώνουμε και να τα απολαμβάνουμε καθημερινά, με ασφάλεια και υγεία, σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες.

 

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ
Dietstories:
No sugar challenge
Δείτε επίσης
Δείτε στο Youtube

Δείτε επίσης

Το εντερικο μικροβιωμα είναι μια σύνθετη κοινότητα μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων. Αποτελείται από

Βιωσιμη διατροφη Τα συστήματα παραγωγής τροφίμων που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα είναι πλέον σαφές ότι είναι από τα πλέον επιζήμια για

Συσκευασμενα Τροφιμα Τα συσκευασμενα τροφιμα έχουν ομολογουμένως κατακλείσει την διατροφή μας. Πόσα όμως στα αλήθεια γνωρίζουμε για τα τροφιμα που

Καλάθι
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.
Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε αυτό που θέλετε.