Η επίδραση της διατροφής στη νόσο Alzheimer
Μία από τις σύγχρονες μάστιγες της μέσης και της τρίτης ηλικία είναι η νόσος Alzheimer. Η ήπια απώλεια μνήμης στα αρχικά στάδια γίνεται με τον καιρό ένα σοβαρότατο πρόβλημα στη μνήμη, στην εγκεφαλική λειτουργία, στην ορθολογική σκέψη και στην ομιλία μέχρι την πλήρη εκφύλιση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Παρά τις εκτενέστατες και πολυάριθμες μελέτες οι αιτίες και η θεραπεία της νόσου Alzheimer παραμένουν αδιευκρίνιστες. Όπως φαίνεται ένας πολύπλοκος συνδυασμός γενετικών, περιβαλλοντικών παραγόντων καθώς και παραγόντων διατροφής, άσκησης και επαγγέλματος επηρεάζουν την εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου.
Σε ότι έχει να κάνει με το διατροφικό κομμάτι παρότι υπάρχουν τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά ενδιαφέροντος οι μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε ξεκάθαρα αποτελέσματα.
ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες συμπλέγματος Β
Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθώντας στην εγκεφαλική λειτουργία μπορούν να αποτελούν παράγοντας πρόληψης εμφάνισης της νόσου Alzheimer.
Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης (αμινοξύ) στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αμνησίας. Η χορήγηση φυλικού οξέος, βιταμίνης Β6 και Β12 φαίνεται ότι βοηθά στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης. Υπάρχει πληθώρα μελετών που εξετάζει την οδό αυτή ελπίζοντας ότι η συμπληρωματική λήψη των παραπάνω βιταμινών μπορεί να βοηθά στην πρόληψη της νόσου χωρίς όμως να υπάρχει βεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Αντιοξειδωτικά συστατικά
Μία ακόμα υπάρχουσα θεωρία υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη της νόσου Alzheimer οφείλεται και στη δράση των ελευθέρων ριζών που καταστρέφουν τη φυσιολογική δομή των κυττάρων. Εάν ισχύει αυτή η θεωρία τότε όλα τα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, το β-καροτένιο και τα φλαβονοειδή μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης της νόσου, με τη δράση τους κατά των παραπροϊόντων του ανθρώπινου μεταβολισμού που λέγονται ελεύθερες ρίζες.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι τα μούρα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα πορτοκαλί λαχανικά, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, τα φασόλια. Μελέτες σε πειραματόζωα, όχι σε ανθρώπους που ανέπτυξαν το νόσο Alzheimer, έδειξαν ότι κατανάλωση τροφίμων όπως οι φράουλες, τα μούρα και το πράσινο τσάι, βελτίωσαν τα συμπτώματα της νόσου.
Η μεσογειακή διατροφή
Σε μελέτες γνωστού πανεπιστημίου της Αμερικής ερευνήθηκε κατά πόσο το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής μπορεί να προστατεύει από την εμφάνιση της νόσου Alzheimer. Η μεσογειακή διατροφή απαρτίζεται κυρίως από φρούτα, λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, ψάρι, ελαιόλαδο, όλα τρόφιμα με θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και πιθανολογείται ότι μπορούν να προλαμβάνουν την ανάπτυξη της νόσου. Παρά την ισχυρή βάση των επιχειρημάτων πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Συμπέρασμα και Μελλοντικές κατευθύνσεις
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ακόμα κλινικές μελέτες με αποδεκτό σχεδιασμό και μεθοδολογία που να δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρόσληψη κάποιων θρεπτικών συστατικών μέσω της φυσικής διατροφής ή μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου Alzheimer. Η γενικότερη σύσταση για πρόληψη της νόσου προτείνει υγιεινή διατροφή, μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών και βιταμινών Β, ενώ είναι απαραίτητη η αυξημένη φυσική και εγκεφαλική δραστηριότητα καθώς και η κοινωνική συναναστροφή.