ΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

Ο καφές στην εφηβεία. Τι προσέχουμε;

 

Οι μεγάλες δυτικές αλυσίδες καφετεριών έχουν κάνει δυναμική εμφάνιση τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, βρίσκοντας φανατικούς υποστηρικτές κυρίως σε άτομα εφηβικής ηλικίας. Οι καφετέριες αυτές αποτελούν πλέον αγαπημένο σημείο συνάντησης μετά το σχολείο ή πριν το φροντιστήριο ή στην απογευματινή βόλτα. Τι προτιμούν να αγοράζουν από αυτά τα καταστήματα οι έφηβοι; Ένα μεγάλο κύπελλο γλυκού, παγωμένου καφέ με διάφορες προσμίξεις από κρέμα ή σιρόπι φαίνεται να είναι η πιο προσφιλής επιλογή. Τι επιδράσεις στη διατροφή και την υγεία των εφήβων έχει η συχνή κατανάλωση τέτοιου τύπου ροφημάτων;

 

Αναλογιστείτε το εξής: ένας μεγάλος Frappucino Caramel (500 ml) καφές περιέχει περίπου 400 θερμίδες, 12 γρ. λιπαρών (8 γρ. εκ των οποίων είναι κεκορεσμένα), 55 γρ. γλυκόζης (ζάχαρης) και 140 mg καφεΐνης.

Από θερμιδική άποψη, αν ένας νέος καταναλώνει ένα τέτοιο ρόφημα σε καθημερινή βάση, τότε αυτό θα αρκούσε για να προσλαμβάνει 400 γρ. την εβδομάδα ή περίπου 20 κιλά το χρόνο!!

Από άποψη λιπαρών τα 8 γρ. κορεσμένων λιπαρών είναι μια πολύ υψηλή πρόσληψη, ανάλογη αυτής που προέρχεται από έτοιμα σνακς όπως τα πατατάκια και οι σοκολάτες, ενώ τα γραμμάρια απλών υδατανθράκων που προέρχονται από τη ζάχαρη είναι επίσης πολλά σχετικά με την τυπική καθημερινή πρόσληψη. Εξάλλου, τα ροφήματα light που προσφέρονται στις καφετέριες αυτές περιέχουν μεγάλες ποσότητες χημικών γλυκαντικών υλών, που έχουν ενοχοποιηθεί για αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρκινογενέσεων.
Επιπλέον, η ποσότητα καφεΐνης είναι παραπλήσια αυτής που περιέχεται σε 2 κουτάκια Red Bull, ένα ποτό με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ή αντίστοιχα σε 2 κούπες καφέ. Παρότι, οι επιστημονικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει ποτέ ότι η πρόσληψη καφεΐνης καθυστερεί την ανάπτυξη σε παιδιά εφηβικής ηλικίας, οι αυξημένες ποσότητες πρόσληψης μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα.

 

Η καφεΐνη είναι μια ουσία που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνευστική συχνότητα, προκαλεί νευρικότητα και άγχος, έχοντας ίδιες περίπου επιδράσεις σε εφήβους όπως και σε ενήλικες που υπερκαταναλώνουν καφεΐνη.

Μην ξεχνάμε ότι η καφεΐνη ανήκει στις εθιστικές ουσίες και η κατανάλωση καφέ είναι μια συνήθεια που δύσκολα κόβεται. Οι διαταραχές ύπνου, εμφανίζονται συχνά ιδιαίτερα όταν τα ροφήματα με την καφεΐνη καταναλώνονται απογευματινές και βραδινές ώρες.
Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, οι γονείς να γνωρίζουν τι ακριβώς καταναλώνουν τα παιδιά τους τις ώρες που απουσιάζουν από το σπίτι και να τα εκπαιδεύουν αναφορικά με τις επιδράσεις της καφεΐνης στο νευρικό σύστημα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι εάν οι έφηβοι γνώριζαν τις θερμίδες που ξοδεύουν στα ροφήματα αυτά θα απέφευγαν τη συχνή κατανάλωση τους. Σε κάθε περίπτωση οι έφηβοι πρέπει να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν κρύο νερό, γάλα χαμηλό σε λιπαρά, χυμούς φρούτων και όχι καφεϊνούχα ποτά.

 

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ
Dietstories:
No sugar challenge
Δείτε επίσης
Δείτε στο Youtube

Δείτε επίσης

Το εντερικο μικροβιωμα είναι μια σύνθετη κοινότητα μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων. Αποτελείται από

Βιωσιμη διατροφη Τα συστήματα παραγωγής τροφίμων που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα είναι πλέον σαφές ότι είναι από τα πλέον επιζήμια για

Συσκευασμενα Τροφιμα Τα συσκευασμενα τροφιμα έχουν ομολογουμένως κατακλείσει την διατροφή μας. Πόσα όμως στα αλήθεια γνωρίζουμε για τα τροφιμα που

Καλάθι
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.
Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε αυτό που θέλετε.