Μαγνήσιο, ένα ακόμα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, από τα καρδιαγγειακά μέχρι την οστική υγεία.
Τι είναι το μαγνήσιο;
Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό, συμμετέχοντας σε πάνω από 300 χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Είναι πολύ συχνά εμφανιζόμενες ελλείψεις στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό και γι’ αυτό αρκετοί λαμβάνουν μαγνήσιο μέσω συμπληρωμάτων.
Ωστόσο, γνωρίζοντας ποιες τροφές περιέχουν μεγάλη ποσότητα μαγνησίου, η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μέσω της διατροφής μας γίνεται ευκολότερη.
Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο
-Τα δημητριακά, κυρίως ολικής αλέσεως (νιφάδες σιταριού, καλαμποκιού, ρυζιού, καθώς και διάφορες σειρές μούσλι), που μπορούμε να καταναλώνουμε στο πρωινό μαζί με το γάλα ή και στα ενδιάμεσα.
-Τα σνακ με σουσάμι (π.χ. το παραδοσιακό κουλούρι και το παστέλι).
-Τα όσπρια (περισσότερο τα ξερά φασόλια, αλλά και η σόγια και τα μπιζέλια).
-Οι πράσινες σαλάτες (ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο είναι το μαρούλι, το σπανάκι και ο μαϊντανός).
-Οι ξηροί καρποί (όλοι, αλλά κυρίως τα αμύγδαλα και τα καρύδια).
-Σοκολάτα (ένα φλιτζάνι κακάο ή μικρή ποσότητα σοκολάτας μπορεί να παρέχει το απαιτούμενο μαγνήσιο και να αλλάξει θετικά τη διάθεση μας, επειδή αυξάνει και τα επίπεδα σεροτονίνης και ενδορφινών στον εγκέφαλο).